2 Ekim 2017 Pazartesi

Süt Helvası ( Bursa Helvası )

Malzemeler
100 gr tereyagi
1 su bardagi un
1 litre sut
1 yumurta sarisi
1 su bardagi seker,


1 paket vanilya

Yapilisi
Bursa’nin en sevilen tatlilarindan Sut Helvasi’ni paylasmak istiyorum. Hem hafif hem de cok severek yedigimiz bir tatli. Unu miss gibi tereyaginda kavurduktan sonra sutle bulusturuyoruz. Guzel kivami ile muhallebisini hazirladiktan sonra firinlayarak uzerini kizartip ister kaseler ile isterseniz de dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Sut helvasinin muhallebisi nasil hazir hazirlanir?
Sutun yarisini uygun bir tencereye alarak sekeri ekliyoruz ve seker eriyene kadar ocakta karistiriyoruz. Kaynamasina gerek yok sadece sekerleri eriyoruz ve ocaktan aliyoruz.
Kalan sutu ve yumurta sarinisi da uzerine ekleyerek guzelce cirpip sogumaya birakiyoruz.

Tereyagini tavaya alip eridikten sonra unumuzu ekliyoruz. Hafif pembelesinceye kadar kavuruyoruz.

Daha sonra kavurdugumuz unu yavas yavas sutumuze ekliyoruz. Karistirarak koyulasip kivam alana kadar pisiyoruz.

Kivama geldikten sonra vanilyayi ekleyip cok pisirmeden ocaktan aliyoruz.

Kucuk borcama helvamizi dokuyoruz. Dilerseniz toprak kaselerden de kullanabilirsiniz.
Firinin isisini sadece ust kisma veriyoruz. 200 derecede 20 dakika (ustu kizarana kadar) pisiriyoruz.

Not: Eger firininiz sicaksa 15-20 dakika yeterli olacaktir ama sicak degilse 30-35 dakika surecektir.

Sut Helvasinin ustu nasil kizarir?
Helvamizi kaselere ya da kizartmak istedigimiz firin kabina bosaltiktan sonra isterseniz dogruca firina yerlestirebilirsiniz. Firinin sadece ust kismini yani izgara kismini calistirarak 15-20 dakika da kizartabilirsiniz.

Diger bir yontem ise tatlinizi kabi ile birlikte firin tepsinine yerlestirdikten sonra firin tepsisine su dokerek firina surmeniz. Boylece tatlinizin alt kisimlari isi almayacak ve yalnizca uzeri cok guzel bir sekilde kizaracaktir. Diger yontemle de yapabilirsiniz ancak ben bu sekilde yapmanizi oneririm.

Sut Helvasinin Puf Noktasi Nedir?
Sut Helvasi yaparken unun kokusu cikana kadar kavrulduguna dikkat etmek gerekir. Gereginden fazla kavrulur ise un kokusu baskin olacaktir.

Sut Helvasinda kullanilan sutun sicak olmamasi da onemli. Eger kavrulan un sicak sut ile bulusur ise topaklanacagindan sutumuzu mumkun oldugunca soguk kullaniyoruz. Bu nedenle ki sekeri sutun bir kismi ile eriterek ocaktan aldik ve kalan sutu uzerine ekledik.

Tatlinin uzerini kizartirken tatlimizi su dolu tepsiye koymanizi oneririm aksi durumda uzeri gec kizarir ise tatlimiz pismeye devam edeceginden kivami istedigimiz sekilde olmayacaktir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder