23 Ağustos 2018 Perşembe

Matriks metalloproteinaz-2 ile leptin reseptörünün yarılması, farelerde leptin direncini ve obeziteyi arttırır.

Obezite leptinin etkilerini geri yükleme
Obezite gelişmiş dünyada en sık görülen metabolik hastalıktır. Obez bireyler anoreksijenik hormon leptinin plazma konsantrasyonlarını arttırmış olsalar da, anoreksijenik etkisine karşı dirençlidirler. Mazor ve diğ . Kemirgenlerde, obezitenin hipotalamusta matriks metalloproteinaz-2 (Mmp-2) aktivasyonunu indüklediğini gösterdi. Sırasıyla, Mmp-2 aktivasyonu, leptin reseptör yıkımını teşvik ederek leptin aracılı sinyallemeyi azaltmıştır. Hipotalamustaki Mmp-2 

delesyonu, yüksek yağlı bir diyetle beslenen farelerde leptin reseptör ekspresyonunu ve azalan yağ birikimini arttırmıştır. Sonuçlar, Mmp-2'yi hedeflemenin, leptinin anoreksijenik etkilerini geri yükleyerek obeziteyi tedavi etmek için etkili bir strateji olabileceğini düşündürmektedir.

soyut
Obezite ve ilgili morbiditeler büyük bir sağlık tehdidi oluşturur. Obezite anoreksijenik hormon leptinin artan kan konsantrasyonları ile ilişkilidir; Bununla birlikte, obez bireyler anoreksijenik etkilerine karşı dirençlidir. Farelerde yüksek yağlı diyete bağlı obezite modelinde azalmış leptin sinyallemesi olgusunu inceledik. Obezite, hipotalamustaki matriks metalloproteinaz-2 (Mmp-2) aktivasyonunu destekledi; bu, leptin reseptörünün hücre dışı alanını ve leptin aracılı sinyallemeyi bozdu. Obez farelerde Mmp-2 ile geri kazanılmış leptin reseptör ekspresyonunun ve dolaşımdaki leptin konsantrasyonlarının azaltılması. Mmp-2'yi susturmak için kısa saç tokası RNA'sının lentiviral uygulamasıvahşi tip farelerin hipotalamusunda leptin reseptör bölünmesini ve azalan yağ birikimini önledi. Buna karşılık Mmp-2'nin Mmp-2 - / - farelerinin hipotalamusunda lentiviral olarak verilmesi leptin reseptör bölünmesini ve daha yüksek vücut ağırlığını arttırdı . Bir obezite genetik fare modelinde, hipotalamusta klevaj dirençli leptin reseptörünün transdüksiyonu, yabani tip reseptör ile enfekte edilmemiş farelere veya farelere kıyasla kilo alım oranını azaltmıştır. İmmünofloresan analizi, astrositlerin ve agouti ile ilişkili peptit nöronlarının, yüksek yağlı bir diyetle beslenen farelerde Mmp-2 salgılanmasından sorumlu olduğunu gösterdi. Bu sonuçlar, Mmp-2'nin aktivasyonu ve leptin reseptörünün hücre dışı alanının ayrılması yoluyla leptin direnci için bir mekanizma önerir.



sciencemag Alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder