24 Temmuz 2017 Pazartesi

Erdoğan’ın Lozan mesajı kafaları karıştırdı

Turkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun temel antlasmasi olan Lozan Antlasmasi'nin 94. yildonumunde, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan bir mesaj yayinladi. Erdogan, Lozan Antlasmasi'ndan "Cumhuriyetimizin kurucu belgesi" olarak bahsetti, Turk milletinin bagimsizligindan taviz vermeyeceginin Lozan Antlasmasi ile dunyaya kabul ettirildigini vurguladi. Oysa Erdogan, sadece 9 ay once, 29 Eylul 2016'da yaptigi konusmada Lozan Antlasmasi'ni cok sert elestirmis ve "Lozan'i bize zafer diye yutturmaya kalkistilar" demisti.


CUMHURBASKANI’NIN BUGUN LOZAN’IN 94. YILDONUMU ICIN YAPTIGI ACIKLAMA;  “Bugun, Cumhuriyetimizin kurucu belgesi olan Lozan Baris Antlasmasi’nin imzalanmasinin 94. yildonumunu kutluyoruz. Aziz milletimizin her turlu yokluga, yoksulluga ve imkansizliklara ragmen yazdigi istiklal destani, Lozan Antlasmasi ile diplomasi ve uluslararasi hukuk alaninda tescil edilmistir. Turk Milleti, Lozan Anlasmasi ile bu topraklardaki bin yillik varligini hedef alan Sevr’i yirtip atmis, bagimsizligindan asla taviz vermeyecegini tum dunyaya kabul ettirmistir. Ulkemiz, dun oldugu gibi bugun de varligina kasteden cesitli saldirilara karsi bir beka mucadelesi yurutmektedir. Bu beka mucadelesinde en buyuk guc kaynagimiz, yaklasIk bir asir once oldugu gibi kadini-erkegi, genci-yaslisiyla milletimizin tamaminin istiklal ve istikballerine olan sarsilmaz bagliliklaridir. Gectigimiz hafta birinci yildonumunu andigimiz 15 Temmuz kanli darbe girisimi karsisinda sergilenen direnis, milletimizin ne kadar kararli oldugunu; vatani, bagimsizligi ve iradesini korumak icin neleri goze alabilecegini bir kez daha gostermistir. Asker elbisesi giymis teroristler eliyle gerceklestirilmek istenen isgal tesebbusune karsi 80 milyonun butun fertleri ‘Tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek vatan’ ilkeleri etrafinda birlesmis, kenetlenmistir. Turkiye, degerlerinden, ilkelerinden ve aziz milletimizin yigitliginden cesaret alarak hedefleri dogrultusunda ilerlemeyi surdurecektir. Lozan Baris Antlasmasi’nin 94. yildonumunde, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal’i ve kahraman silah arkadaslarini tazimle yad ediyor; vatanimiz ve bagimsizligimiz icin canlarini feda eden tum sehitlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.”
CUMHURBASKANI’NIN 29 EYLUL 2016’DA MUHTARLAR TOPLANTISINDA LOZAN KONUSUNDA YAPTIGI ACIKLAMA “Tarihte bize ne yaptilar. 1920’de bize Sevr’i gosterdiler, 1923’te Lozan’a bizi razi ettiler. Birileri de Lozan’i zafer diye yutturmaya calisti. Her sey ortada…Iste su an Ege’yi goruyorsunuz degil mi? Bagirsan sesinin duyulacagi adalari biz Lozan’da verdik. Zafer bu mu? Oralar bizimdi. Oralarda bizim camilerimiz, mabetlerimiz var ama su anda hala Ege’de kita sahanligi ne olacak, havada, denizde ne olacak bunlari konusuyoruz, hala bunun mucadelesini veriyoruz. Niye? Iste o anlasmada masaya oturanlar sebebiyle. O masaya oturanlar, o anlasmanin hakkini vermediler. Veremedikleri icin simdi onun sIkintisini biz yasiyoruz.”



Kaynak:Sözcü


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder