10 Ağustos 2017 Perşembe

Goztasi koyu

Göztaşı Köyü


Göztaşı Köyü hangi ilde, Göztaşı Köyü hangi ilçede, Göztaşı Köyü'nde bulunan dağlar, Göztaşı Köyü'nde bulunan tepeler, Göztaşı Köyü'nde bulunan akarsular, Göztaşı Köyü'nün kuruluşu, Göztaşı Köyü'nde nasıl eğitim veriliyor, Göztaşı Köyü'nde Sosyal yaşam nasıldır




Göztaşı köyü, Osmaniye ili Kadirli ilçesine 28 km mesafede, eski Andırın ilçesi yolu üzerinde bulunun bir köydür.

Köy Keşiş Çayı ve Balık Suyu arasında köy içinden de dokuz değirmen döndüren kaynak suyu çıkan bir yerdedir. Kaya içine oyulan kuyudan su çıkan meşhur Kazan Pınarı ve Balıksuyu Şelalesi bu köydedir. Köyün yamacında da eski bir kral mezarı bulunur. Okulu 1928'de açılan Türkiye'nin ilk mektebidir. [kaynak belirtilmeli] Şu an sınırlı sayıda öğrencisi olmasına rağmen, taşımalı eğitim kapsamında 365 öğrenci potansiyeline sahip merkezi ve tarihi bir köydür. ABD eski müsteşarı Faruk Loğoğlu ve dünya çapında meşhur ilim adamı Ali Erdemir Göztaşı Köyü'ndendir.

Köy merkezi Göztaşı olmak üzere; Asarkaya, Teberik ve Karapınar mahallelerinden meydana gelir.

Köyde bulunan Dağ, Tepe ve Akarsular
Kız Mezarı Tepesi; Köyün güneyinde bulunur.
Hacı Musa Tepesi: Köyün güney batısında yer alır.
Ali Dağı: Köyün güneyinde bulunmaktadır.
Kesmelik Dağı: Köyün batısında bulunmaktadır.
Ali Emmi Dağı: Köyün kuzeyinde bulunmaktadır.
Keşiş Suyu: Köyün Doğu tarafında bulunmaktadır.
Balık Deresi: Köyün batım tarafında bulunup, kuzey yönünde çıkar.
Bor Suyu: Köyün kuzeyinde bulunur. Bu su köyün içine birkaç koldan dağılır.

Köyün Kuruluş Tarihi
Köyde Anadolu’da ve özellikle Çukurova bölgesinde yaşayan bütün medeniyetlerin izleri bulunur. Köyden geçen nehir Keşiş Nehri ve bir Keşiş’in kızı olan Aslı da Göztaşı Köyü’ndendir. Kerem ile Aslı’nın aslı ve Keşiş Nehri bu sulardan bu topraklardan beslenmiştir.

Yakın zamanlarda ise aşiretler hüküm sürmüştür.1866 yılında Kadirli kazasının iskânından sonra köy bir muhtarlıkla doğrudan merkeze bağlanmıştır. Köyde en eski aile, bugün Dalkıran soyadını taşıyan Fetullahoğulları ve daha sonra Bayramoğulları’dır.

Eğitim ve sosyal yaşam
Köyde ilkokul 1928 yılında açılmıştır. Cumhuriyetin açılan ilkokullarındandır. [kaynak belirtilmeli] Köyde tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Özellikle; buğday, mısır, yer fıstığı, turp gibi ürünler yetiştirilmektedir. Ayrıca köylü ticaret ile uğraşmaktadır. Kadirli’deki esnafların dörtte bir Nürpet’lidir.

Köyden şehre göç olayı burada da yaşanmaktadır. Özellikle gençler okumak amacı ile ve iş sebebi ile kentlere göç etmektedir.




SohbetCs --- Bilgiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder