3 Ağustos 2018 Cuma

Tutmanik-Mesenitza (Bulgaristan Böreği)

Malzemeler


1 paket yaş maya
2,5 su bardağı süt
3 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı sıvı yağ
Alabildiği kadar un



İçi için;

Yarım kg beyaz peynir
Yarım su bardağı sıvı yağ
Üzeri için;

1 adet yumurta sarısı
1, 5 su bardağı un
2, 5 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanışı

Bulgaristan göçmeni olarak daha önce bu tarifi nasıl yapıp koymadım diye kendi kendime ayıplanmakla beraber kesinlikle tavsiye ettiğim bir börek…Özellikle yumuşaklığı ve üzerine kavrulan un gerçekten bir harika oluyor…Yörelerine göre farklılık tarif ve isim olarak farklılık göstermekle birlikte 60′ lı yıllarda gelen bir aileden öğrendiğim bir tarif. Üstelik yufka açamayanlar içinde oldukça kolay bir börek
Yaş mayayı elimizle hafifçe kırarak üzerine 3 çorba kaşığı şeker ve 1 bardak ılık süt ilave ederek köpüklenmesi için bekletelim. Ardından kalan 1, 5 bardak süt, sıvı yağ ve tuz ekleyerek karıştıralım. Azar azar un ilave ederek yumuşak ele yapışmayan bir kıvam elde edelim. Üzerini bezle örterek 1 saat bekletelim. Süre sonunda hamuru 6 eşit bezeye ayıralım. Her bir bezeyi elips şeklinde merdane yardımıyla açalım. Üzerine fırça yardımıyla sıvı yağ sürerek tamamını kaplayalım. Hamurun tam ortasına peynir koyarak rulo haline getirelim. Ruloyu 2 cm aralıklarla keserek yağlanmış tepsiye dizelim. Tüm hamur için aynı işlemi yaparak üzerine yumurta sarısı sürelim. Uygun bir tavada yağ ve unu kokusu çıkıp hafif rengi dönene kadar kavuralım. Tane tane olan un kavurmasını tepsimize gelişi güzel şekilde dökelim. Isıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim…
İPUCU:
Dilerseniz peynir ile beraber maydanoz da ekleyebilirsiniz. Ayrıca un tadından hoşlanmazsanız klasik böreklerde olduğu gibi çörek otu da kullanabilirsiniz. Ayrıca daha önce denememiştim ama kızım için 1 yufkayı kaşar peynir kullanarak yaptım oda gerçekten çok güzel oldu tavsiye ederim…Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder