25 Temmuz 2017 Salı

2017 Kurban Bayramı ne zaman idrak edilecek? Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak?

Sohbetin yeri sohbetclass

2017 Kurban Bayrami ne zaman idrak edilecek sorusu milyonlarca Musluman vatandas tarafindan en cok merak edilen ve arastirilan konular arasinda yer almaya basladi. Tum Islam dunyasi icin onemli bir bayram olan Kurban Bayraminda vatandaslar dini vazifelerini yerine getirmek icin bekliyorlar. Kurban Bayrami, her yil biraz daha gerileyerek yaz aylarina dogru cekilmeye basladi. Ote yandan bayramin kac gun olacagini merak eden vatandaslar tatil planlari yapmak istiyorlar. Peki, 2017 Kurban Bayrami ne zaman idrak edilecek? Kurban Bayrami tatili kac gun olacak?


Kurban Bayrami ne zaman ve kac gun olacak sorusu, milyonlarca kisi tarafindan sorgulanmaya devam ediyor. Tatil planlarini erken donemde gerceklestirmek isteyen vatandaslarin merakla arastirdigi konular arasinda yer alan Kurban Bayrami ne zaman sorusu, Diyanet Isleri Baskanligi'nin acikladigi takvim uzerinden ogrenilebilecek. Peki, Kurban Bayrami ne zaman idrak edilecek? Iste, tarih hakkinda detayli bilgiler

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANACAK, TATIL KAC GUN OLACAK?

Kurban Bayrami, her yil biraz daha gerileyerek yaz aylarina dogru cekilmeye basladi. Bu yil, 31 Agustos Persembe gunu Arefe olarak kabul edilecek. 01 Eylul- 04 Eylul arasi ise Kurban Bayrami’nin dort gunu olacak. Yani bu yil, arefe gunu de dahil edilirse Kurban Bayrami 31 Agustos Persembe gunu baslayip 04 Eylul Pazartesi gunu son bulacak.

*31 Agustos Kurban Bayrami Arifesi (Persembe)
*1 Eylul Kurban Bayrami 1.gun (Cuma)
*2 Eylul Kurban Bayrami 2.gun (Cumartesi)
*3 Eylul Kurban Bayrami 3.gun (Pazar)
*4 Eylul Kurban Bayrami 4.gun (Pazartesi)

TATIL GUNU 6 VEYA 10 GUN OLABILIR

Kurban Bayrami ile ilgili en cok merak edilen konulardan biri de tatil uzatma ve birlestirme karari konusu. Bu sene uzun soluklu olmasa da, 30 Agustos Zafer Bayrami’nin resmi tatil olmasi ve arife gununun tam gun ilan edilebilmesi, bu konuyu gundeme tasindi. Bu gelismeler goz onunde bulundurulursa toplam tatil suresinin 6 gune cikma ihtimali var. Eger, hukumet tarafindan 28 ve 29 Agustos tarihlerinin resmi veya idari tatil ilan edilme durumu soz konusu olursa, Kurban Bayrami tatili 10 gunu bulabilecek.

KURBAN FIYATLARI ARTTI MI?

Kirmizi Et Sanayicileri ve Ureticileri Birligi (ETBIR) Dernegi Baskani Ahmet Yucesan, Kurban Bayrami'na kisa sure kaldigini ve kirmizi et fiyatlarinin dusus egiliminde oldugunu belirterek, bu yilki kurbanlik fiyatlarinda ciddi artis beklemediklerini ve ureticinin elinde yeterli stok oldugunu soyledi.

Yucesan, AA muhabirine yaptigi aciklamada, ramazan ayinda yukselen toptan kirmizi et fiyatlarinin, temmuzdan itibaren kilogramda 3 ila 5 lira civarinda dustugunu belirterek, dususun eylul ayina kadar surmesini beklediklerini, bu yuzden yaklasan Kurban Bayrami oncesi kurbanlik fiyatlarinda onemli artis ongormediklerini ifade etti.

Fiyatlarin dusmesinde Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi'nin et ithalatinda gumruk vergisini dusurmesinin ve tuketimin azalmasinin etkili olduguna isaret eden Yucesan, bakanligin kararinin ardindan ithal edilen yaklasIk 10 bin tonluk donuk karkas etin sanayiciyle bulustugunu bildirdi.

Yucesan, kirmizi et fiyatlarinin Kurban Bayrami'na kadar dususunu surdurecegini ongorduklerini aktararak, sunlari kaydetti:

"Kurban Bayrami'na kadar fiyatlar bu haliyle devam eder. Cunku Et ve Sut Kurumu'nun aldigi tedbirler ve ithalat karari var. Rutin sartlarda bu durum kurbana kadar surer. En az 45 gun bu duraganlik surer ve fiyatlarda bir yukselis olmaz. Kurbanlik mal, hayvancinin stogunda ayri bekleyen bir urundur. Su anda ureticinin elinde yeterli stok var. Bakanlik da 'eger herhangi bir eksIklik olursa bizim elimizde ithalat yetkimiz var, bu yetkiyi kullaniriz' diyor. Bu yuzden kurbanlik fiyatlari konusunda cok fazla sIkinti olacagini sanmiyorum."

"Canli hayvan kilogrami 31-32 lira civarinda olusur"

Izmir Kasaplar Odasi Baskani Ceyhan Yucelmis de buyukbas ve kucukbas kurbanlik fiyatlarinda ciddi bir yukselis beklemedigini dile getirdi.
Kurbanliklarin hayvancilik sektorunde ozel bir yerinin bulundugunu, normalde fiyatinin kirmizi etten biraz daha yuksek oldugunu aktaran Yucelmis, "Kurbanlik getiren besici, cok fazla zahmet cekiyor. Buyuk sehirlere Agri ve Kars gibi uretim merkezlerinden hayvanlar getiriliyor. Tasima, konaklama ve yer tahsis gibi maliyetleri var. Ancak bu yil kurbanliklarda fiyatlarin cok yuksek olusacagini dusunmuyorum. Maliyet artislarini da goz onune alarak canli hayvan kilogram fiyatinin bu kurbanda 31-32 lira civarinda olusacagini tahmin ediyorum. Gecen sene bu 29-30 lira civarindaydi." degerlendirmesinde bulundu.

BAYRAMDA INDIRIMLI ULASIM

Bayramda vatandaslarin aile, akraba ziyaretlerini daha kolay yapabilmesi ve bayramda ozel arac kullaniminin azaltilmasinin amaclandigi uygulama ile; 1 - 4 Eylul arasinda Kurban Bayrami boyunca IETT ve Ozel Halk Otobusleri, Otobus AS, Metrobus, Sehir Hatlari Vapurlari, Toplu Tasima Entegre Ozel Deniz Motorlari, Metro, Tramvay, Hafif Metro ve Funikuler yuzde 50 indirimli hizmet verecek.

Ayrica ilk, orta ve liselerin acilacagi 18 Eylul Pazartesi gunu de 06.00-14.00 saatleri arasinda Istanbuldaki toplu ulasim araclarinin ucretsiz olarak hizmet verecek. 18 Eylul’de Istanbulda 5 bin 771 okulda, 2 milyon 689 bin 988 ogrenci ile 142 bin 524 ogretmenin ders basi yapacak. Alinan kararla okulun ilk gunu vatandaslarin ozel araclariyla trafige ek yuk getirmemesi amaclaniyor.



Kaynak:Hurriyet


Sohbet'in Yeri SohbetClass

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder