27 Temmuz 2017 Perşembe

HDP’li iki ismin milletvekilliğinin düşürülmesi oylamasına CHP sembolik bir sayıyla katıldı; AKP fire verdi

TBMM Genel Kurulu’nda yapilan oylamada HDP Van Milletvekili Tugba Hezer ile HDP Sirnak Milletvekili Faysal Sariyildiz'in vekillikleri 'devamsizlik' gerekcesiyle AKP’li milletvekillerinin oylariyla dusuruldu. Her iki oylamaya sembolik bir rakamla katilan CHP’lilerin buyuk bir bolumu ret oyu kullandi.  TBMM Baskani Ismail Kahraman disinda  316 sandalyesi  olan AKP ile 35 milletvekili olan MHP’den de fireler oldu. Toplamda 351 milletvekili olan AKP ve MHP’den 329  kabul oyu cikmasi dikkat cekti.



Genel Kurul’da oylamalarla TBMM Ictuzugu geregi uye tamsayisinin salt cogunlugu olan 276 rakami arandi. Hezer oylamasina 344 milletvekili katildi, 324 kabul oyu, 20 ret oyu verildi. HDP’li  Sariyldiz’in oylamasina 357 milletvekili katildi. 328 kabul oyu, 29 ret oyu verildi.

Kerestecioglu: Bu da size seref madalyasi olsun

Kararin aciklanmasinin ardindan soz alan HDP Grup Baskanvekili Filiz Kerestecioglu, "SMS'le cagrilip, kosa kosa geldiginiz, bos biraktiginiz Meclis’i bir anda 2 milletvekillinin vekilligini dusurmek icin doldurdunuz. Bu da size seref madalyasi olsun" dedi.

HDP basin burosundan yapilan aciklamalar soyle:

HDP Milletvekilleri Faysal Sariyildiz ve Tugba Hezer’in milletvekilliklerinin dusurulmesine ilk tepki partinin grup baskanvekillerinden geldi. Genel Kurul’da soz alan Filiz Kerestecioglu, “Biz milletin vekiliyiz. Millet nezdinde bizim vekilligimiz dusmez. Ister cezaevine koyun, ister vekillikleri dusurun biz halkin vekili olmaya devam edecegiz” diye konustu.

Diyarbakir’daki Vicdan ve Adalet Nobetinde bulunan HDP milletvekilleri de Sariyildiz ve Hezer’in milletvekilliklerinin dusurulmesine zilgitlar ve alkislarla tepki gosterdi. Milletvekilleri adina soz alan Grup Baskanvekili Ahmet Yildirim, “Tugba Hezer Van ve Serhad halkinin, Faysal Sariyildiz ise Sirnak ve Botan halkinin sorumlulugunu omuzlarinda tasidi. Omurlerinin sonuna kadar da tasiyacaklar” degerlendirmesinde bulundu.

Kerestecioglu ve Sariyildiz soyle konustu:

Filiz Kerestecioglu: Tarihe cok onemli bir not daha dustunuz. SMS’le cagrilip kosa kosa buraya geldiniz. Bos biraktiginiz Meclis’i bir anda iki milletvekilinin vekilligini dusurmek icin doldurdunuz. Bu da size seref madalyasi olsun.

Kendinizin hic devamliligi olmadigi halde, bir zamanlar basbakaniniz olan Davutoglu bu Meclis’te olmadigi halde, bunun gibi kac tane ornek de sayilabilecegi halde esitsiz, haksiz, hukuksuz bir sekilde Faysal Sariyildiz ve Tugba Hezer’in vekilliginin dusurulmesine gayet mutlu mesut bir sekilde karar verdiniz. Bu da size yine seref madalyasi olsun. Internet sitesine dakika gecmeden vekillerimizin vekilliginin dusuruldugu yazilmis. Bu da ne kadar hesapli kitapli bir oyun oldugunu da gosteriyor.

Biz bu ulkede siyaset yapmaya devam edecegiz. Biz bu ulkede hayatimiz boyunca bugune kadar savundugumuz gibi demokratik siyaseti surdurmeye devam edecegiz. Vekillikler, bu Meclis’in bu turuncu sandalyelerinde, bu kasvetli havasinda, tatile giden vekillerin bulundugu atmosferde dusurulse bile biz milletin vekiliyiz, bunu boyle bilin.

Millet nezdinde bizlerin vekilligi asla dusurulemez ister cezaevine koyun, ister yargilayin, ister milletvekilligini dusurun. Evet, bunlar sadece sizin tarihinize kirli bir madalya olarak gececektir, bizim tarihimizde ise her zaman demokrasi mucadelesi olarak anilacaktir. Biz bununla her zaman gurur duyacagiz.

Ahmet Yildirim:  Yeryuzu, zalimlere karsi direnen mazlumlara taniklik etti. Dunyanin bircok cografyasinda zalimlerle mazlumlarin gercekligine taniklik etti. Nil boylarinda firavuna karsi Musa, Mezopotamya'da Nemrut'a karsi Hazreti Ibrahim. Zalim Dehak’a karsi Demirci Kawa gibi.

Tarih zalimleri hep kirli coplere, mazlumlarin direnisini ise hep ak sayfaya yazmistir. Bugun bizler acisindan 2 Mart 1994’ten oteye gitmemistir. 2 Mart 1994’te yapilan bir fasist darbeyle o zaman DEP'lilerin milletvekillini dusuren meclis baskanvekili kimdi bilinmez. Bugun Faysal Sariyildiz ve Tugba Hezer'in milletvekilligini dusurenler de bilmez cunku o kisi tarihin copune atildi. Aynen bugun darbeci zihniyetin meclis oturumunu yoneten ve Kurt gecinen zat gibi. Ama o DEP'liler mazlumlari ozgurluk tutkunlari 23 yildir kendi halki tarafindan ozgurluk mucadelesi yurutenler olarak tarihin ak sayfalarin yazili. Orhan dogan, Hatip Dicle unutulmaz ama o gun o darbeyi yapanlarin hepsi unutuldu. Tugba Hezer Van ve Serhad halkinin, Faysal Sariyildiz ise Sirnak ve Botan halkinin sorumlulugunu buyuk bir onurla tasidilar. Omurlerinin sonuna kadar da tasiyacaklar.

Bir seye biz inandik, bunu da tarihten aliyoruz. Fasistler kaybedecek. Direnenler, ozgurluk tutkunlari, demokrasi ve baris mucadelesi yurutenler kazanacak. Bu mucadeleyi er gec mazlumlar ozgurluk sevdalilari kazanacak.

Bizim 3 gundur baslattigimiz direnis de boyle bir seydir. Biz bir maya caldik. Bu maya dalga dalga yayilacak. Oyle, celik bariyerlerle engellenemez. Nasil ki yuregimizin atisini, beynimizi engelleyemeyeceklerse menzile ulasmamizi da engelleyemeyecekler.

Her birimiz Tugba Hezer'iz, her birimiz Faysal Sariyildiz'iz. Ayni yola ciktik ve bu yolun menziline ulasacagiz. Mutlaka biz kazanacagiz. Fasistler ve darbeciler kaybedecek. Tugba Hezer onurumuzdur, Faysal Sariyildiz onurumuzdur!



Kaynak:T24


SohbetClass

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder