6 Ağustos 2017 Pazar

'Gençlerin yüzde 3,6'sı internet bağımlısı'

Turkiye'de 12- 18 yas grubu genclerin yuzde 3,6'sinin internet ve teknoloji bagimlisi, yuzde 21,8'inin ise bagimlilik sinirinda oldugu belirlendi.




Yesilay Genel Baskan Yardimcisi Klinik PsIkolog Mehmet Dinc, cocuklarin 3 yasina kadar mumkun oldugunca televizyondan uzak tutulmasi gerektigine dikkati cekti.

Yesilay'in akademik dergisi The Turkish Journal on Addictions'ta (Addicta) yer alan arastirmaya gore Turkiye'de 12-18 yas araligindaki genclerin, yuzde 3,6'sinin internet bagimliligi profili olarak kabul edilirken, yuzde 21,8'inin ise internet bagimliligi sinirinda oldugu tespit edildi.

Arastirmada ayrica bu bulgularin internet ve teknoloji kullaniminin ergenler ve gencler arasinda oldukca yogun oldugu ve kullanimin gittikce yayginlasmasi ile birlikte olumsuz etkilerin de arttigi vurgulandi.

Oyun konsolundan, internet uzerinden, cep telefonundan ya da tabletten oyun oynayan ergenlerin yuzde 60'inin bireysel oyunlari tercih ettigi belirlendi.

Arastirma, ergenlerin spora ve eglenceye ayiracaklari zaman dilimini internette oyun oynayarak harcadiklarini da ortaya cikardi.

"0-3 yas arasi ekranla tanismamali"

Uzun sureli televizyon izleyen, bilgisayar oynayan cocuklarda gelisim geriliginin sIklikla gorulen sorunlar arasinda yer aldigini belirten Yesilay Genel Baskan Yardimcisi Klinik PsIkolog Mehmet Dinc, cocuklarin 3 yasina kadar mumkun oldugunca televizyondan uzak tutulmasi gerektigine dikkati cekti.

Dinc, gercek ve fanteziyi ayiracak yasta olmayan cocuklarin, 'sem­patiklestirilmis' cizgi film karakterleri tarafindan sergilenen siddeti izlemesinin ileride saldirganliga yonelmesine neden ola­bilecegini belirtti.

''Aileler cocuklarini sosyal medyada takip etsin"

Teknolojinin kontrolsuz ve bilincsiz kullanildigi zaman getirecegi bagimlilik sorununu onemsemeyen ebeveynlerin cok buyuk bir tehlike ile karsi karsiya kalabilecegini belirten Mehmet Dinc, bu noktada ailelere dusen gorevleri ise soyle siraladi:

"Ebeveynin bu noktada, kendisinin teknolojiyle olan iliskisini sorgulamasi lazim. Eger ebeveyn olarak cocuklara rol model oluyorsak, kendi internet kullanimimizin ne kadar fazla olduguna bakmamiz gerekir. Eve gelir gelmez acilan bilgisayarlar, bitmek bilmeyen telefon kullanimi iletisimi zaten kisirlastiriyor. Oncelikle aile icerisinde iletisimin kurulabiliyor olmasi, birlikte zaman geciriyor olmak, birlikte gecirilen zamandan keyif alabiliyor olmak onemlidir. Birlikte zaman gecirmekten keyif alindiginda, iletisimin guclu oldugu noktada, teknoloji bir siginak olarak gorulmeyecektir."



Kaynak:yenisafak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder