7 Ağustos 2017 Pazartesi

Türkiye, 2 Yıllık Maratonun Ardından Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği Diyalog Ortağı Oldu

Avrupa Birligi'ne uye olmak icin 58 yildir kapida bekleyen Turkiye, iki yil suren gorusmelerin ardindan Guney Dogu Asya Ulkeleri Birliginin (ASEAN) diyalog ortagi oldu.



Disisleri Bakani Mevlut Cavusoglu, Turkiye'nin resmen Guney Dogu Asya Ulkeleri Birliginin (ASEAN) sektorel diyalog ortagi oldugunu belirterek, "2015 yilinda basvurmustuk, iki yildir yogun bir calisma surduruyorduk arkadaslarimizla beraber. Hem yol haritamiz hem de eylem planimiz, ASEAN uyesi ulkeler tarafindan da takdirle karsilandi." dedi.
"PROAKTIF DIS POLITIKA"

50. ASEAN Disisleri Bakanlari Toplantisi'na katilmak uzere Filipinler'in Baskenti Manila'da bulunan Cavusoglu, Filipinler Disisleri Bakani Alan Peter Cayetano tarafindan verilen gala yemeginin ardindan AA ve TRT muhabirlerine aciklamalarda bulundu. Bakan Cavusoglu, Turkiye'nin ASEAN'a sektorel diyalog ortagi statusu basvurusuna iliskin, sunlari soyledi:

"Turkiye, resmen ASEAN'in sektorel diyalog ortagi oldu. 2015 yilinda basvurmustuk, iki yildir yogun bir calisma surduruyorduk arkadaslarimizla beraber. Hem yol haritamiz hem de eylem planimiz, ASEAN uyesi ulkeler tarafindan da takdirle karsilandi. Esasen ASEAN'in bu statusune basvuran baska ulkeler de vardi, bu sene sadece Turkiye'ninkini kabul ettiler. Bu tabii Turkiye'nin cok yonlu, proaktif dis politikasina uygun bir acilim."

TURKIYE, ASEAN ULKELERINDE TEMSILCILIK ACACAK

Turkiye'nin Latin Amerika acilimi, Afrika ile ortaklik politikasi bulundugunu hatirlatan Cavusoglu, bunlarin yaninda Turkiye'nin Guneydogu Asya bolgesine de uzun zamandir yogun onem verdiginin altini cizdi.

Turkiye'nin Laos'ta acilacak buyukelciligi ile ASEAN bolgesindeki tum ulkelerin baskentlerinde temsilciligi bulanacagini ifade eden Cavusoglu, Turkiye'nin yol haritasi ve eylem planinin uygulanmasi icin hem kurumsal olarak ASEAN ile hem de uye ulkelerle birlikte calismalarini surdurecegini anlatti.

"IS ADAMLARIMIZ ICIN ONEMLI FIRSATLAR ORAYA KOYACAK"


Cavusoglu, "Hem siyasi hem de kurumsal olarak bu bolgedeki ulkelerle iliskilerimiz daha da gelisecek. Ayrica ASEAN sadece artik siyasi bir orgut degil, ekonomik bir orgut haline geldi. ASEAN bolgesiyle ikili ticaret hacmimiz artiyor ve onumuzdeki surecte bu rakamlar, ASEAN uyesi ulkelerle ikili ticaret hacmimiz daha hizli sekilde artacak. Ayrica is adamlarimiz icin onemli firsatlar ortaya cikacak." diye konustu.

2,5 TRILYON DOLARLIK TICARET HACMI VAR


AK Parti Dis Iliskilerden Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Mehdi Eker de Bakan Cavusoglu ve bu konuda gayret gosteren tum calisma arkadaslarini tebrik etti. ASEAN'in 2,5 trilyon dolarlik bir ticaret hacmine sahip oldugunu belirten Eker, Turkiye'nin sektorel diyalog ortagi olarak kabul edilmesinin hem ticari hem siyasi anlamda yeni ufuklara imkan hazirlayacagini kaydetti. Eker, ortakligin Turkiye icin hayirli olmasi temennisinde bulundu.


Kaynak:Haberler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder