12 Eylül 2017 Salı

Turkiye'nin Rusya'dan Satin Almak Icin Anlastigi S-400 Fuze Savunma Sistemi Hakkinda Bilinmesi...

Turkiye, S-400 fuze savunma sisteminin satin alinmasi icin Rusya ile anlasma imzaladi.



Turkiye, S-400 fuze savunma sisteminin satin alinmasi icin Rusya ile anlasma imzaladigini ve kapora yatirdigini acikladi.

Cesitli kaynaklarda, anlasmanin toplam maliyetinin 2,5 milyar dolar olarak hesaplandigi belirtiliyor.

Sistemin teslim edilmesi halinde, Turkiye, S-400 kullanan ilk NATO uyesi olacak. ABD, daha once bu anlasmadan endise duydugunu aciklamisti.

S-400 fuze savunma sistemi hakkinda merak edilenleri derledik: S-400 sisteminin teknik ozellikleri neler?

Su anda dunyada kullanimda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gosterilen S-400, Rusya'nin Soguk Savas doneminde gelistirmeye basladigi fuze savunma sisteminin dorduncu neslini temsil ediyor.


S-400'un gelistirilmesine 1993 yilinda baslandi. Ancak, ozellikle Soguk Savas sonrasi savunma sanayine uygulanan butce kesintileri nedeniyle tamamlanmasi oldukca uzun zaman aldi ve ancak yeni bir teknoloji olarak degil, eski sistemin devami olarak gelistirilebildi.


Bu nedenle mevcut sistemde kullanilan teknolojinin yuzde 70 ile 80'i bir onceki model olan S-300'den alindi. Bunlar arasinda fuze depolama sandiklari, firlatma rampalari ve radarlar bulunuyor.


Sistemin testlerine 1999 sonunda baslandi ve 2007 yilinda faaliyete alindi.

Bu sistem, insanli ya da insansiz her turlu hava aracinin yani sira hem seyir (cruise) hem de balistik fuzeleri imha etme kapasitesine sahip. Azami menzili 400 kilometre, ulasabildigi en yuksek irtifa da 30 kilometre.


Ayrica, her hedefe iki fuze kilitleyerek, eszamanli olarak 80 hedefi vurabiliyor.

En fazla 3 bin 500 kilometre uzakliktan firlatilan orta menzilli balistik fuzeleri imha etme kapasitesine sahip.

Sistemin icinde yer alan bir fuzenin agirligi 1,8 ton, uzunlugu sekiz metre ve capi da yaklasIk 50 santimetre. Ayrica 145 kilograma kadar savas basligi tasiyabiliyor.



Sistem nasil calisiyor?

Uzun menzilli izleme radari, havadaki nesneleri takip ediyor ve gelen bilgiyi komuta aracina gonderiyor. Potansiyel hedefler, komuta arasinda degerlendiriliyor

Hedef tanimlandiktan sonra komuta araci fuzenin firlatilmasina karar veriyor

Firlatmayla ilgili veriler, hedefe gore en iyi konumda bulunan firlatma aracina gonderiliyor ve buradan karadan havaya fuzeler gonderiliyor

Angajman radari, fuenin hedefine ulasmasina yardimci oluyor S-400 sistemi nerelerde kullaniliyor? S-400 sistemi ilk olarak 2007 yilinda baskent Moskova'nin savunulmasinda kullanilmak uzere devreye alindi.

Ancak daha sonra, ozellikle Rusya'nin uyguladigi dis politikaya paralel olarak, bazi kritik noktalarda da konuslandirildi.

Bunlarin basinda Suriye'nin Tartus kentinde bulunan Rus hava ussu geliyor. Rusya, 2015 yilinda hem kendi hem de Suriye hukumetine ait donanma ve hava unsurlarini korumak amaciyla S-400 savunma sistemi yerlestirdi.


Moskova yonetimi, Kasim 2016'da Baltik Denizi kiyisinda Rusya'ya ait olan ancak anakarayla baglantisi bulunmayan Kaliningrad'a fuze savunma sistemi ve Iskender fuzeleri konuslandirdi. O donem, ABD bu karari, "Avrupa'yi istikrarsizlastirmaya donuk bir adim" olarak elestirdi.


Rusya'nin ayrica Ukrayna'dan ilhak ettigi Kirim'da da S-400 savunma sistemi bulunuyor.

Son donemde Rusya, cesitli ulkelerle bu fuze savunma sistemini satmak uzere anlasmalar da yapmaya basladi. Rusya, 2015 yilinda Cin'e alti tabur, 2016'da da Hindistan'a 6 milyar dolar karsiliginda bes tabur satilmasi konusunda anlasma imzalandi. Bir tabur, sekiz firlaticidan olusuyor.

S-400 'Zafer' Fuze Sisteminin Kunyesi: Turkiye neden S-400 sistemini almak istiyor? Turkiye, uzun bir zamandir kendisine ait bir hava savunma sistemi kurmak istiyor. Bunun icin de daha once cesitli girisimlerde bulundu.

Ilk olarak, 2015 yilinda uzun menzilli fuze savunma sistemi satin almak icin bir ihale acti. Ihaleyi, 3,4 milyar dolar ile Cinli bir sirket kazandi ve sirket ayni zamanda Turkiye'ye teknoloji transfer etmeyi de kabul etti.


Ancak, o donemde ABD ve NATO'nun tepki gosterdigi bu ihale daha sonra iptal edildi.

Ihalenin iptal edilmesinin ardindan Turkiye, farkli ulkelerle fuze savunma sistemi icin gorusmeler yapmaya basladi.


Kaynak: BBC & Alındığı yer : Haberler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder