1 Ekim 2017 Pazar

İspanya Karıştı! Oy Kullanmak İsteyen Vatandaşlara, Polisten Çok Sert Müdahale

Ispanya'nin ozerk bolgelerinden Katalonya'da yapilan bagimsizlik referandumu olayli basladi. Polis ile oy kullanmak isteyen insanlar arasinda cikan arbedede cok sayida kisi yaralandi.



Ispanyol polisi ve jandarmasi yasa disi oldugu aciklanmasina ragmen Katalonya'da bolgesel yonetimin yapmak istedigi bagimsizlik referandumuna mudahale etti. Ispanya Icisleri Bakanligi oy sandigi ve pusulalarina el koyulmaya baslandigini acikladi. Ispanya hukumeti, secim sandiklarina yonelik mudahalenin insanlara degil sandiklari kaldirmaya yonelik oldugunu acikladi.
BINLERCE KISI, OY VERME MERKEZINE GELDI

Ispanya'nin Katalonya bolgesinde bugun duzenlenen bagimsizlik referandumunda gergin anlar... Katalonya'da bagimsizlik referandumu icin binlerce kisi oy verme merkezlerine geldi. Katalanlar secim merkezlerine akin ederken, Barcelona limaninda konuslandirilan polis kentlere sevk edildi. TSI 10.00 siralarinda baslayan oylamanin TSI 21.00 siralarinda sona ermesi bekleniyordu. Katalonya yerel hukumeti, referandumdan evet sonucunun cikmasi halinde 48 saat icinde bagimsizligin ilan edilecegini duyurdu.

REFERANDUM GERGINLIKLE BASLADI

Referandum, merkezi hukumet ile yerel hukumet arasindaki gerginlikle basladi. Katalonya yerel hukumeti 2 bin 315 noktada oy kullanilacagini aciklarken, oy merkezleri arasinda bulunan bazi okullar ise isgal edildi. Ispanya Icisleri Bakanligi, referandumu engellemek icin 10 binden fazla polis ve askeri Barcelona sokaklarinda gorevlendirdi.

POLIS VE JANDARMA MUDAHALE ETTI

Katalonya Ozerk Yonetiminde oy verilmesi icin hazirlanan merkezlere Ispanyol polisi ve jandarmasi baskinlar yapti, bagimsizlik yanlilarinin sivil direnisini kirarak, sandiklara ve oy pusulalarina el koydu.
Ispanya Icisleri Bakanligi, 'Yasa disi bagimsizlik referandumuna izin vermediklerini ve tum oy pusulalarina ve sandiklara el koymaya basladiklarini' acikladi.
Baskin duzenlenen merkezlerden biri de Katalonya Ozerk Yonetimi Baskani Carles Puigdemont'in oyunu kullanacagi Girona kentindeki belediyeye ait spor salonu oldu. Buraya gelen yaklasIk 80 jandarma, kapi onunde barikat kuran bagimsizlik yanliliarini dagitarak, salonun kontrolunu ele gecirdi.
Bagimsizlik yanlisi gruplarla jandarma arasinda arbede yasandigi goruldu.
"ISTEMEDIGIMIZ SEYLER YAPMAK ZORUNDA KALDIK"

Ispanyol hukumetinin Katalonya Valisi Enric Millo, mudahale ile ilgili olarak, "Istemedigimiz seyleri yapmak durumunda kaldik." dedi.
Ispanyol polisi ve jandarmasinin oy verme merkezlerine yaptigi mudahale devam ederken, Millo gazetecilere aciklamalarda bulundu.
Hicbir sekilde Katalonlara yonelik bir mudahale yapmadiklarini soyleyen Millo, "Zaten yasa disi olan bir referandumu engellemek icin secim masalari, sandiklar ve oy pusulalarina mudahale ediyoruz. Istemedigimiz seyleri yapmak durumunda kaldik." ifadesini kullandi.
Ote yandan, Barselona ve Gironi kentlerinde bagimsizlik yanlilari ile guvenlik gucleri arasinda yasanan olaylarda yaralananlar oldugu bildirild

"EVLERDE BASILAN PUSULALARI KULLANABILIRSINIZ"

Ote yandan Hukumet Sozcusu Jordi Turull, yaptigi basin aciklamasinda "Kayitli oldugunuz oy kullanma merkezi kapatilmissa acik gordugunuz herhangi bir merkezde oy verebilirsiniz" dedi. Turull, evlerde basilmis oy pusulalarinin da gecerli kabul edilecegini acikladi. Turull, jandarmanin 9 milyondan fazla oy pusulasina el koydugunu duyurdu.

Kaynak:Haberler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder