19 Ağustos 2018 Pazar

Teraryum Yapımı

Teraryum, aslında kelime anlamı itibariyle "toprak akvaryum" anlamına gelen, içinde tam anlamıyla minyatür ve doğal bir alan oluşturulan bitki yetiştirme sanatı

Son yıllarda ülkemizde de epey popüler olan teraryumlar, aslında dünya çapında çok uzun zamandır bilinen ve ev dekorasyonunda sıklıkla tercih edilen güzelliklerden.

Her bitkiyi yetiştirmek mümkün değil tabii: Teraryum bitkileri

Evde kendi teraryumunu kendi yapmak isteyen ama bitkiler hakkında da pek bilgisi olmayanların ilk bilmesi gereken teraryumda her türlü bitkinin yetişmeyeceği. Teraryum özel kaplarda, minik bir ekosistem yaratmak anlamına geldiğinden oluşturulan bu alan tabii ki her bitkinin uyum sağlayabileceği bir alan olmuyor. Bu nedenle teraryum yapımında seçilecek bitkilerin doğru bitkiler olması büyük önem taşıyor. Örneğin, teraryumda yetiştireceğiniz bitkinin nemli ortamlara uyum sağlayabiliyor olması, güneş ışığını doğrudan almayı sevmemesi önemli.

Peki, o bitkiler neler? Kaktüs, sukulent, eğrelti otu, arapsaçı, fitonya, japon şemsiyesi, minyatür menekşe, ve ismi bize yabancı gelse de çiçekçilerden ya da online alışveriş sitelerinden kolayca temin edebileceğiniz selaginella, pilea, peperomia.

Teraryum malzemeleri
Evinizde bakmak istediğiniz teraryum için kullanacağınız özel kabı, bitkileri ve dekorasyon malzemelerini zevkinize göre dilediğiniz gibi seçebiliyorsunuz. Genel olarak bakıldığında teraryum yapımında ihtiyacınız olacak tüm malzemelerse şöyle:

Dilediğiniz şekilde, cam, şeffaf fanus, kavanoz ya da farklı bir kap
Dilediğiniz teraryum bitkileri
Çakıl taşı
Torf
Mangal kömürü ya da aktif karbon
Uzun cımbız (Dar ağızlı bir kap kullanacaksanız)
Sulamak için sprey uçlu bir şişe
Dilediğini dekoratif süsler

Adım adım teraryum yapımı

1. adım: Teraryum için kullanacağınız cam kabı güzelce yıkayın, durulayın ve tamamen kurumasını bekleyin. Üzerinde tek bir su damlası bile kalmayana dek güzelce kurutun.

2. adım: Tamamen kuruyan kabın en alt kısmına çakıl taşlarını aynı sevide olacak şekilde koyun. Çakıl taşları tabanda biriken suların bitkilerin köklerini çürütmesine engel olacaktır.

3. adım: Çakıl taşlarının üzerine ufak parçalar haline getirdiğiniz mangal kömürünü ya da aktif karbonu yayın. Bu malzeme, kabın içinde oluşabilecek bakterilerin oluşmasını engellemeyecek, teraryumunuzun böceklenmesine izin vermeyecektir. Aynı zamanda koyacağınız toprağın daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.

4. adım: Kömürlerden sonra kabın içine torf ismi verilen ve toprak düzenleyicisi olarak da bilinen toprağı ilave edin ve üzerine hafifçe bastırın. Organik maddeler bakımından zengin bu toprak bitkinizin sağlıklı bir şekilde yaşaması için en uygun toprak olacaktır.

5. adım: Yerleştirdiğiniz torfun üzerine ekeceğiniz bitki sayısı kadar hafifçe çukurlar açın. Yalnız dikkat, kömür katmanına gelecek kadar derin bir çukur açmanıza gerek yok. Ardından bitkilerinizi köklerine zarar vermeyecek şekilde bu çukurlara güzelce yerleştirin. Kenarlarına da toprak gelecek şekilde bitkilerinizi toprağa sabitleyin.

6. adım: Bitkilerinizi yerleştirdikten sonra sprey şişeyle hafifçe sulayın ve toprağın nemlenmesini sağlayın.

7. adım: Minik oyuncaklar ve dekoratif süslerle teraryumunuzu dilediğiniz gibi süsleyin. Süslerken bitkilerinize zarar verebilecek malzemeler kullanmayın, çok fazla süsleme yaparak bitkilerinizin sağlıklı bir şekilde yaşamasına engel olmayın.

Teraryum bakımı

Öncelikle hazırladığınız teraryumları doğrudan güneş ışığı alan yerlere koymamalısınız, camın içinde olduklarından güneş ışınlarını yansıtabilir, bitkiler aşırı sıcağa maruz kalıp ölebilir. Bu nedenle teraryumlarınızı yalnızca aydınlık bir yerde tutmanız yeterli olacaktır. Eğer teraryum camlarınızın iç kısımlarında yosunlar oluşmaya başladıysa bu, ihtiyacından fazla ve doğrudan güneş ışığına maruz kaldığını gösterir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız hemen yerini değiştirmeli ve yosunları temizlemelisiniz.

Sulamaya gelince, ekeceğiniz bitkiye göre değişkenlik gösterse de camın içinde zaten belirli bir oranda nem olacağından çok sulamaya ihtiyaç duymazlar. Genel olarak toprağın nemli olması yeterli olacaktır. Kaktüsler için ayda 1, diğer bitkiler için haftada 1 olacak şekilde sulama yapılabilir. Ne zaman sulayacağınızı kesin olarak belirlemek için her gün toprağı parmağınızla kontrol ederek nemli olup olmadığını ölçebilir, kurumaya başladığında sprey şişesiyle sulamanızı yaparak toprağın yeniden nemlenmesini sağlayabilirsiniz.

Eğer teraryum camlarınızda buhar taneleri oluşuyorsa bu, çok sulama yaptığınız anlamına gelir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız sulama sıklığınızı ya da miktarınızı mutlaka azaltmalısınız.

Son olarak, teraryumlarınızın toprağını da sık sık değiştirmeye çalışmamalısınız, hatta 1,5-2 yıl aynı toprağı kullanabilirsiniz. Eğer toprakta farklı bitkiler, yabani otlar çıkmaya başlarsa mutlaka hemen temizlemeli, toprağı da yetiştirdiğiniz bitkileri de hep temiz tutmalısınız



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder