13 Ağustos 2017 Pazar

Bursa'da buralari gez

1. Uludağ
Uludağ, 1963 yılında hizmete başlayan Türkiye’nin ilk teleferiği, dördüncü büyük kent olan Bursa’da olması nedeni ile dağ ve kış turizminin merkezi olmuştur. Ayrıca Türkiye’nin en büyük kayak merkezidir. Yol koşullarının uygunluğu, uzun süre (Ekim-Nisan arası) kar olması ve eşsiz manzarası buraya bol bol turist çekmektedir.

2. Bursa Ulu Camii
Çok ayaklı cami mimarisinin en klasik örneği sayılan Bursa Ulu Camii, zaviye olarak yapılmasına rağmen sonradan cami olarak kullanılmıştır. 
3. Bursa Botanik Parkı
 Botanik Park’a girişler, ücretsizdir.

4. Koza Han
Bursa’da Ulu Cami ile Orhan Cami arasında olan Koza Han, 1491’de II.Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a İstanbul’daki eserlerine vakıf olarak yapılmıştır. Koza Han eskiden ipek böceği kozalarının satışının yapıldığı bir yerdi. Geniş, dikdörtgen bir avlunun çevresinde iki katlı olan Koza Han; 95 odalıdır, tam ortasında küçük bir mescit ve mescidin altında bir şadırvan vardır. Koza Han hâlâ Bursa ekonomisine ipekçilik alanında katkılarını sürdürmektedir. Üst katında ipek ürünlerini satan dükkânlar, alt katında da kafeteryalar vardır.
5. İznik Gölü


6. Cumalıkızık Köyü

Bir vakıf köyü olarak kurulan köyde, tarihi doku çok iyi korunmuştur ve Osmanlı döneminin kırsal kesim mimari örnekleri günümüze ulaşmayı başarmıştır. Bu özelliği nedeniyle çok ilgi çeken ve ziyaret edilen bir yerleşim yeri olmuştur. Sık sık tarihsel filmlere mekan olmaktadır. Köyün camisi, caminin yanındaki Zekiye Hatun Çeşmesi ve tek kubbeli hamamı Osmanlı devrinden kalmadır.
7. Saltanat Kapısı
Bursa’nın tarihi semti Tophane’de bulunan ve Osmanlı’nın Bursa’ya giriş yaptığı kapı olan Saltanat Kapısı’nda her cuma günü çalan mehter marşlarıyla ve ışık gösterileriyle kendinizi Osmanlı Dönemi’nde hissedebilirsiniz
8. Suuçtu Şelalesi
Suuçtu Şelalesi, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km uzaklıkta bulunan ve 38 metre yükseklikten dökülen şelaledir. Kayın, meşe ve çam ağaçlarının gölgesinde serin bir dinlenme alanı olan bu alan, etrafındaki ahşap piknik masaları ve ocakları sayesinde piknikçilerin çok rağbet ettiği doğayla iç içe bir piknik bölgesidir.

9. Yeşil Türbe
Sultan Mehmet Çelebi tarafından 1421 yılında yaptırılan Yeşil Türbe’nin mimarı, Hacı İvaz Paşa’dır. Bursa’nın sembolü haline gelen Yeşil Türbe, şehrin her yerinden görülebilecek bir konuma sahiptir. 
10. Tophane
Bursa’yı en güzel gören yerlerden birisi olan Tophane, girişindeki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleriyle tarih kokan yerdir. Kule 6 katlı olup 65 metre uzunluğunda ve 4,65 metre enindedir. Tepesinde ise her biri bir tarafa bakacak biçimde 4 adet saatle planlanmıştır. Bursa Belediyesi tarafından yangın gözetleme amacıyla da kullanılmaktadır.

11. Irgandı Köprüsü



12. Muradiye Külliyesi

Muradiye Külliyesi, Bursa’da Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan son külliyedir. Sultan II.Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılmıştır. Camii, medrese, hamam, darüşşifa ve türbeden oluşan Muradiye Külliyesi’ne Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yapıldığı bilinen türbeler de eklenmiştir.
Ölüm ile yaşamı, rüya ile hakikati, hüzün ile huzuru bir arada hissedebileceğiniz, tarih kokan bu mistik mekanın bahçesinde yer alan çınarların gölgesinde, çiçekler arasında, bedenen ve ruhen dinlenebilirsiniz.


13. 17. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi



14. Türk İslam Eserleri Müzesi













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder