Adana mutfağını anlata anlata bitiremediğimiz memleketimizin, Adana’da nerede yenir sayfasında da, Adana yemekleri sayfamızın ürünlerinin yenileceği mekanların bir kısmını anlatmaya çalışacağız. Turistik olarak Adana’yı ziyaret eden gezginlerimizin birer lezzet avcısına dönüşeceği tartışmasız olmakla birlikte, yaşadığını şehre döndükten sonra birkaç gün yediklerinizin sizi kötü hissettireceği de bir gerçektir.
Hiçbir Adanalı hiçbir kebapçıya Adana’nın 1 numarası demez ya da her yere der, bu ön bilgiyi verelim; Adana restoranları rehberimizin bu bilgi ışığında yazıldığını belirtelim. Adana kebabının en iyilerinin de salaş mekanlarda, sokak önlerinde yendiği tartışmasız bir gerçektir, bu notu da aşağıdaki hiçbir yerden reklam v.s. almadığımız gerçeğiyle birlikte bilelim.
Adana Sofrası
Koço: Adana’nın gizli restoranlarından olan Koço tam bir lokal durak. Adana kebabı şahane olmakla birlikte biz size kendinden yağlı ismi verilen kebabı öneririz. Hani kuşbaşılık etlerin yağı üzerinden kesilir ya, bizde kesmiyor işte usta, böylece ortaya sulu sulu, yağlı yağlı olağan dışı bir kırmızı et keyfi çıkıyor. İnsan geçmişinden utanır valla, yiyin bi’ sonra konuşalım. Mekan içkilidir, rakı masanızı kurmuşken Adana mutfağı notlarımızda bol bol bahsettiğimiz haşlama içli köfteyi lütfen önden gömün.
Eyvan Kebap: Merkez Adana Çarşı, Kuruköprü’de, şube Polis Evi kavşağında olup, internetten kontrol ettiğimiz kadarıyla yeni bir de A. Menderes Bulvarı’nda açılmış. Şüphesiz ki merkezi noktalarda, belirli bir hijyen ve kalite eşliğinde yiyebileceğiniz en iyi kebaplardan biridir Eyvan’ınkiler. Buldunuz mu oturun, Adana kebap öncelikli olmak üzere lezzetlerini deneyin. Bol bol sunulan salataların da tadını çıkarın.
Eyvan Kebap-2
Kolcuoğlu Restoran (Golcuoğlu): Şimdi bu ismin aslı biraz karışık. Biz de çok bilmeyiz diyelim, benzer isimlerle çok mekan var. Otogar civarında Golcuoğlu ismiyle içkili servis yapan mekan en eski ve lezzetli mekanlardandır, kesinlikle yolunuz düşerse oturup yiyin deriz. Güzelyalı’ndaki Kolcuoğlu&Kandemir / Güzelyalı Kebap şubelerine yolunuz düşerse de mutlaka yiyin, oldukça leziz, yeni modaya uygun açık bahçeli büyük bu restoran Adana’nın önde gelen kebapçılarındandır. Kebabı kadar çiğ köftesinin de öncü bir lezzet olduğunu belirtelim. Benzer isimlerdeki diğer mekanların da iyi olacağına eminiz çünkü o markayı herkes taşıyamaz ancak pek deneme şansımız olmadığı için bir şey yazmayalım.
Hasan Usta: Yeni Adana’nın en meşhur ancak bize göre en vasat restoranlarındandır. Mutlaka adını bir yerlerden duymuş olacağını için yazmak zorunda hissettik, ancak Adana’da geçireceğiniz ilk 10 günde önermiyoruz, daha fazla kalacaksanız yiyin de haklı olduğumuz ortaya çıksın diye de belirtmek isteriz. (Baraj Yolu 4’üncü durak civarı)
Hasan Usta
Kebapçı Mesut: Küçüksaat’te dedelerimizden, babalarımıza; bizden, çocuklarımıza 1920’den beri aynı mekanda hizmet veren Mesut şüphesiz ki Adana’nın en yerel restoranlarından biridir. Başta belirttiğimiz gibi asla “1 numara” demeyeceğiz ama zamanınıza göre ilk 3’e almanız gereken önemli bir gastronomi merkezi burası. Adana’nın pahalı lokantalarından olan Mesut’ta sadece Adana kebap ve kuşbaşı var, geleneksel salata ve mezelere ek baharatlı yoğurtlu meze de ikramdır. Mutlaka gidin. (Pahalı dediysek de İstanbul’un en ucuzunun yarısı işte)
Kebapçı Adil (Karşıyaka): İkinci şubesi Kenan Evren Bulvarı’nda bulunan Adil’in ömrü hayatımızda merkezi bize nasip olmadı, ikinci şubesine istinaden yazmak gerekirse öncelikli duraklarınızdan olmalı. Burada ise Adana değil, beyti yemelisiniz. Burada, beyti global çapta bildiğimiz sarımsaklı kıyma kebabı ya da sarma değil, Adana kebabın kendinden yeşil soğan ve maydanoz eklenmiş hali. Gömün yahu bir porsiyon.
Adana Kebap
Eco’nun Yeri: Şimdi biz bu Ecevit Abimizi bilmiyorduk, Vedat Milör üstat gidip övünce bir aile ziyareti sırasında tattık, övgüyü hak ediyor. Sümbül Mahallesi üzerindeki küçük dükkanı tipik Adana Kebap lezzet duraklarından. Salaş mı salaş, vasat mı vasat dükkan yerel birkaç lezzeti yağı dumanında sunuyor. Vedat abi bizim buraları az bildiğinden çok puan vermiş olsa da, bizden orta üstü, üst altı puan aldığını belirtelim. (Dikkat öğleden hemen sonra servis kapanır)
Adana Kebap 2
Adana Yüzevler Kebapçısı: İşte en meşhur noktamız. Malumunuz hepinizin duyduğu üzere “Adana’da kebap salaş restoranda yenilir.” Biz de bunu bayağı içselleştirmiş Adanalılar olarak hayatımızda Yüzevler’in Adana şubesine uğramamıştık, ta ki keşfetsene açılanana kadar. Yılda birkaç kez yaptığımız Adana ziyaretlerimizden birinde siz okurlarımız için Türkiye’nin en meşhur ve yaygın zincirlerinden, İstanbul’da da çokça şubesi bulunan Yüzevler’i denedik, e hadi dürüst olalım içimize çok sinmese de memnun kaldık. Son derece lüks ambiyansı, duvarlarında tarih boyu gelmiş geçmiş binlerce ünlünün fotoğrafları, zengin mezeleri ile Adana’nın önemli mekanlarından olduğu bir gerçek. Bizim asla kare asımıza giremeyecek olsa da, yolunuz düşerse çekinceniz olmasın, Adanalıları olmasa da misafirlerimizi mutlu edecektir.
Eyvan
Recep Usta (Öz Gaziantep Kebap Salonu): Adana otogarı malumunuz binlerce insanın gelip geçtiği daha önemlisi bir o kadar adamın çalıştığı bir yer, böyle olunca Adana’nın en iyi kebapçılarından birkaçı da burada konuşlanıyor. Recep Usta da bunlardan biri. Turan Cemal Beriker Bulvarı üzerinde otogara yürüme mesafesindeki kebapçı bu işi bilen mekanlarımızdan. Adananın Anteplisi diyeceğimiz mekanda önerimiz kebap kadar Antep lezzeti olan küşlemeye de yürümeniz yönünde. Hele hele ikiden fazla kişi ya da iki aç obur insansanız ortaya tepsi söyleyin (karışık tabak) iki gün sonra kendinize geldiğinizde bize yazarsınız.
Kardeşler Börekçilik: Adana’nın birçok noktasında yer alan Kardeşler Börekçilik en iyi börekçilerin başında gelir. Hastaneler kavşağı ve Kuruköprü Obalar Caddesi şubeleri bizim uğrak yerlerimiz olup, bol bol yemenizi, yerken dilimlerin arasına biberiye turşularını sıkıştırmanızı, mümkünse hazırlanışında ustayı izlemenizi öneririz. Zaten Adana mutfağı notları’nda belirttiğimiz gibi videoya da alacaksınız işlemi.
Adana Börek
Meşhur Kuruköprü Paça Salonu: En meşhur paçacılarımızın başında gelir. Adana’nın ve hatta belki de Türkiye’nin en hijyenik paçacılarındandır. Hani olmaz ya bir gün AB üyesi olur da kokoreç, sakatat yasaklanırsa burayı örnek alarak işi kotarabiliriz. Kesinlikle yolunuzu düşürün (Sefa Özler Caddesi / Kuruköprü) ve bu şölene eşlik edin, sakatat sevmeyen gezginleri de bu lezzetle tanışmak için bekleriz. Ayrıca tüm çorbacılarımızda olduğu gibi burada da sıcak humus yenmelidir mutlaka. Pastırmalı servis edilir.
Sakatat Sofrası
Meşhur Kuruköprü Paça Salonu / Baraj Yolu: Baraj Yolu 4,5 durakta hizmet veren bu şubede Adana ev yemekleri dahil kebap dışındaki birçok ürünü bulabilir, bayıla bayıla yersiniz.
Kazım Büfe: Gazipaşa Parkı’nın hemen yanındaki Kazım Büfe, zamanında Hürriyet’in top 10 listesinde en iyi tostçular listesine girmiştir. Şehrin önemli yerel uğrak noktalarından olan bu küçük büfeye yolunuz düşerse mutlaka muzlu süt ve kaşarlı tost keyfini rotanızdan eksik etmeyin. Şalgamı da iyidir.
Adana Kazım Büfe
Ciğerci Mahmut: Ciğer malumunuz Adana’dan ziyade Urfa’nın ve Mersin’in işi. Ancak Adana’da da elbette en iyisi bulunur, bunun önemli örneklerinden biri Mahmut’tur. Adana Merkez Park’a yakın, Reşatbey’deki Mahmut Usta 1967’den beri ciğerlerini kendi pişiriyor, açıkçası işine ciğerini de katıyor. Canınız çeker, Adana’da 3 günden fazla vaktiniz var da kebap dışında kırmızı ete yoğunlaşmak isterseniz mutlaka deneyin, memnun kalırsınız.
Yağmur Kafe: Baraj Yolu 3,5 durak (Eski Topel Durağı’nda) yıllardır hizmet veren Yağmur Cafe özellikle soslu tavuk döneri için uğranılası dükkanlardan. Asla önceliğiniz olmasın ancak vaktiniz olur ve yolunuz düşerse öncelikle tercih edeceğiniz bir yer olmalı. Taflan’ın selamını söyleyin.
Adana Muzlu Süt
Adana Duygu Kafe: Açıkçası günümüzde bir kafeden ziyade buluşma noktası veya adres tarifidir. Baraj Yolu 6,5 durakta bulunan bu mekan sıradan kafe hamburgeri, tost çeşitleri (yengen önemli) ve meyve suları ile öne çıkmış, sıradan ancak eski ve meşhur bir noktadır. Çok ciddiye almayın.
Ora Kafe: Adana Mutfağı Notlarımızda belirttiğimiz bici biciyi meyveli hale getiren trend mekanlardandır. Adanalıyık Allah’ın adamıyık, ORA’da bici yerik şalgam içerik sloganı ile yıllarca bilinirliğine katkı sağlamıştır. Baraj Yolu 7’inci durakta yer alır, yolunuzu düşürmeyin, düşerse şalgam için.
Afiyet olsun ....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder