17 Eylül 2018 Pazartesi

MUĞLA Selimiye Limanı

Marmaris ten 40 km kadar sonra, yaklaşık 45 dakikalık bir yolculukla, sakin el değmemiş bir cennet köşe Selimiye Köyüne ulaşılıyor. Burası da yat turizmine sessiz sedasız hizmet veren doğal limanlardan biri. Selimiye’nin hakim olduğu geniş kapalı koy adeta bir göl görünümünde. Bölgedeki bu doğal limanlar balıkların yumurtlama alanları. Çeşmelerinden, musluklarından kaynak suyu akan Selimiye de arıcılık, zeytincilik, bademcilik, hayvancılık, balıkçılık ve ahşap tekne yapılıyor.






Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı olan Selimiye Köyü, Hisarönü Körfezinin incilerinden biri. Antik çağda ismi Hydas olan köy, sonraları Losta ismini taşımış. Günbatımında dağların arkasında kaybolan güneş etrafı kırmızı tonlarına boyadığı için köye " Kızılköy " de denmiş. Bozburun Yarımadası nda Loryma Kaisareia, Kastabos, Erine, Bybossos gibi antik yerleşimlerden biri olan Hydas ( Selimiye ), Arkaik döneminden kalma kalıntıya sahip. çevrede biri Selimiye’nin en yüksek tepesinde, diğeri Sarıkaya tepesinde, sonuncusu ise Kızılköy Mahallesindeki Aşarkale olmak üzere üç kale kalıntısı bulunuyor.



Koyun güneydoğu tepelerinde Hellenistik çağdan kalma sur kalıntıları özellikle yabancı turistlerin ziyaret yerleri. Güney kısmında kare planlı mezar anıtı, kıyıdan 100 metre açıktaki Selimiye ye yaklaşan teknelere yol göstermek amacıyla inşa edilmiş gözetleme burcu ve deniz feneri, manastır ve tiyatro turistik amaçlı gezi yerlerini oluşturuyor. Günümüze dek gelebilmiş eserlerden başka üç yıldır bölgedeki batıklarda araştırma yapan Amerikalı sualtı arkeolog bilim adamları batıktan çıkardıkları malzeme ve anforaları Bodrum sualtı müzesinde sergiliyorlar.



Selimiye Mavi yolculuk teknelerinin uğrak yeri. Denizden Bodrum - Datça ve Marmaris e uzananların vazgeçemediği, Selimiye - Hisarönü - Orhaniye üçlüsünün vazgeçilmezi. Karadan ulaşmak da kolay, denizden ulaşmak da. Uzun yıllardır yatçılar bu doğal limanı değerlendiriyordu, artık Selimiye de küçük bir marina da var. Arabanızla Marmaris Datça arasında Selimiye yönüne saptığınızda yarım saat içinde ulaşabiliyorsunuz bu koya. Arabanız yoksa Marmaris den dolmuş da çalışıyor Selimiye'ye.



Selimiye kafasını dinlemek, tertemiz deniz suyuna girmek, balığın en tazesini, sebzenin, meyvenin dalından koparılmışını yemek isteyenler için harika bir adres. Badem ve zeytin ağaçları, dağlardan yükselen kekik kokusu, bu arada Selimiye de kekik de var, sıcak kanlı insanlarıyla insanı içine çekiyor. Tarihi eski, dağları çam, zeytin, söğüt ve badem ağaçlarıyla kaplı. Denizi temiz, balığı bol, havası oksijen yüklü, huzurlu, sakin, misafirperver.



Fırtınalı havalarda doğal liman olan koy, doğal havuz biçiminde volkanik yapıya sahip bölgede deniz derinliği sahilden 15 metre açılınca 30 - 40 metreye ulaşıyor. İmar izni henüz çıkmamış doğal sit alanı olan Selimiye Köyünde sahil boyunca baştan başa yürüyebilir, hala deniz kenarında oltanızla balık yakalayabilir, geniş koyun batı kıyılarında kürek çekip botla dolaşabilirsiniz. Fırtınalı havalarda teknelerin sığındığı doğal liman olan Selimiye koyunda plaj arıyorsanız iki km ötedeki pırıl pırıl kumlu sığ liman a gidebilirsiniz.


Kalabileceğiniz Yerler:
-Can Apart Selimiye 
-Badem Tatil Evi...


İyi gezmeler... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder