28 Temmuz 2017 Cuma

Mekke'yi hedef alan füze düşürüldü

Ic savas ulkesi Yemen'deki Iran destekli Husilerin firlattigi balistik fuze, Suudi Arabistan tarafindan kutsal kentin 70 kilometre guneyinde dusuruldu.




Suudi arabistan, Yemen'de isyanci Husiler tarafindan firlatilan ve Mekke'yi hedef alan bir balistik fuzeyi dusurdugunu acikladi. Fuzenin Mekke'nin yaklasIk 70 kilometre guneyinde dusuruldugu duyuruldu.

Yemen'de Suudi Arabistan liderligindeki koalisyondan yapilan aciklamada fuze saldirisi, Hac faaliyetlerini aksatmaya yonelik caresiz bir girisim olarak nitelendirildi.

Ulkelerinde koalisyon gucleri ile savasan Sii Husiler ise fuzenin Mekke yakinlarindaki Taif kentinde bulunan Kral Fahd Askeri Hava Ussunu hedef aldigini duyurdu.

Husiler ayrica 'Volkan 1' adli balistik fuzelerle birden fazla fuze saldirisi duzenlediklerini ve fuzelerin hedeflerini basariyla vurduklarini iddia etti.

Ilk fuze saldirisi degil

Husiler daha once de Yemen-Suudi Arabistan sinirinda fuze saldirilari duzenlemislerdi. Suudi Arabistan Ekim ayinda da Yemen'den firlatilan bir fuzeyi dusurmustu.

Ancak bu saldirilardan hicbiri Hac zamani oncesi degildi. Bu yil Hac icin yaklasIk 2 milyon Muslumanin Suudi Arabistan'i ziyaret etmesi bekleniyor.

Yemen Devlet Baskani Abdurabbu Mansur Hadi, Iran'in destekledigi iddia edilen Husilerin Ocak 2015'te baskent Sana'yi ele gecirmesinin ardindan Suudi Arabistan'a kacmisti.

Suudi Arabistan liderligindeki koalisyon gucleri Mart 2015'te Hadi'ye destek icin bu ulkedeki ic savasa mudahil olmuslar, once hava saldirilari sonra da kara harekati duzenlemislerdi.

Husileri eski Yemen Devlet Baskani Ali Abdullah Salih'e bagli guclerin destekledigi de one suruluyor.

Yemen'de 7 milyon kisi aclik sinirinda

Birlesmis Milletler verilerine gore koalisyonun hava saldirilari ve catismalar sonucu sonucu Yemen'de 8 bin 160'dan fazla kisi oldu, 46 bin 300 kisi de yaralandi.

Yardim kuruluslari Yemen'de 7 milyon insanin aclik sinirinda olduklarini soyluyor.

Ulkede son kolera salgini sonucu 2 bine yakin kisi oldu.

Salgin yuz binlerce kisiyi etkilerken, BBC'ye konusan Yemen'deki bazi doktorlar yarim milyon cocugun cok kotu beslendigi ulkenin "gelecegini kaybetme" tehlikesiyle karsi karsiya oldugunu soyluyor.

Kaynak: BBC Turkce


SohbetClass Sohbet'in yeni adresi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder